Ρινοπλαστική, Πλατική μύτης, Ρινοπλαστική Δρ. Λύρας  
Plastic Surgeon, Rhinoplasty
 
about us contact
 
Πλαστικός Χειρουργός
 
(0030) 210-7219660
Βασ. Σοφίας 57, Κολωνάκι,
115 21 Αθήνα, Ελλάδα
lyras@lifting.gr
 

Ήπια ρινοπλαστική

‘Ηπια’ χειρουργική για τη μύτη!

Ονομάζεται ‘let-down’ και είναι μια ιδανική χειρουργική επέμβαση οταν χρειάζονται διορθώσεις ακριβείας, ακόμα και ελάχιστες, με μηδαμινό ρίσκο αποτυχίας. Η ρινοπλαστική είναι από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πρίν τα τριάντα, χωρίς διάκριση φύλου.Ηδη στα 16 έτη ένα κορίτσι,(17/18 έτη ένα αγόρι), έχοντας ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της οστεικής δομής, μπορεί να καταφύγει στη ρινοπλαστική για να εξαφανίσει ένα ελάττωμα αυτού του μέρους του προσώπου.Αλλά δεν είναι σπάνιες οι επεμβάσεις και μετά τα 60 έτη.
 • Εναπόκειται στην ικανότητα του χειρούργου να προσδώσει ενα αποτελεσμα αρμονίας ανάμεσα στην μύτη και το πρόσωπο ακόμα και μετά την επέμβαση. Δηλαδή,ετσι ώστε το ‘καινούργιο’ να μην φαντάζει ούτε αφύσικο,ούτε ότι είναι αποτέλεσμα επέμβασης.
 • Σήμερα,για να καλυτερέυσει την μορφή της μύτης, όταν υπάρχει ανάγκη να εξαφανιστεί μια γαμψη ράχη ή να δοθούν νέες διαστάσεις σε μια πολύ μεγάλη (σε δυσαναλογία με το πρόσωπο) μύτη, χωρίς να διαστρεβλωθεί η αρμονία του προσώπου και η φυσικότητα της έκφρασης, μπορεί κανείς να καταφύγει σε μια τεχνική καινοτόμο, αν και όχι τελείως καινούργια,το λεγόμενο ‘let-down’.
 • Λιγότερο παρεμβατική από τις κλασικές μεθόδους, και γιαυτό λέγεται και ‘ήπια’, είναι ικανή να εξασφαλίσει αποτελέσματα συμβατάακόμα και με τη λειτουργικότητα της μύτης.
Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται

Η τεχνική letdown ενδείκνυται όταν είναι ανάγκη να επανασχεδιαστεί το προφίλ εξαφανίζοντας τη γαμψή ράχη, δίνοντας νέες διαστάσεις στη μύτη με ένα αποτέλεσμα πολύ φυσικό. ·Ακόμα και όταν το ελάττωμα δεν είναι πολύ προφανές και επιθυμεί κάποιος μια μικροσκοπική διόρθωση, αυτή η παρέμβαση αποδεικνυέται ιδανική γιατί απομακρύνει τον κίνδυνο υπερ-διόρθωσης, δηλαδή να δημιουργηθεί μύτη με την άκρη πρός τα κάτω ή υπερβολικά στενή.

·Προτιμάται από την κλασική μέθοδο στην περίπτωση που το δέρμα της μύτης είναι πολύ λεπτό:σε αυτή την περίπτωση, πράγματι το δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των αλλαγών που έγιναν από κάτω καθώς και μικρών πιθανών ανωμαλιών από τη διόρθωση του ρινικού οστού. ·Καταφεύγει κανείς στην κλασική ρινοπλαστική όταν η μύτη έχει ήδη υποστεί επέμβαση.Η όταν η διόρθωση αφορά μύτη ΄περίπλοκη’, δηλαδή με μεγάλο βαθμό στρεβλότητας.

Πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά

Η αρχική επίσκεψη

 • Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και γι’αυτόν που υπόκειται σε επέμβαση αλλά και για τον χειρούργο που τον παρακολουθεί.Και προφανώς σημαντική για τον σχεδιασμό της εγχείρησης.
 • Εαν ο χειρούργος φαίνεται πολύ βιαστικός και περνά γρήγορα τις διευκρινιστικέςερωτήσεις που του γίνονται, τότε θα άξιζε τον κόπο να συμβουλευτείτε έναν άλλο επαγγελματία.
 • Παράλληλα, ακόμα και ο χειρούργος επωφελείται της πρώτης επισκέψεως για να καταλάβει το πραγματικό κίνητρο που σπρώχνει το άτομο πρός την επέμβαση(πρίν από μια πιθανή μετάνοια για τελεσμένα γεγονότα), την προσωπικότητα του ατόμου και την πιο σωστή τεχνική (όχι πάντα πραγματοποιήσιμη η μέθοδος letdown).
 • Γιαυτό το σκοπό ο ίδιος ακολουθεί μια προσεκτική παρατήρηση της μυτης από ολες τις πλευρές και γωνίες(μέσω φωτογραφιών), συνεχίζει με μια εσωτερική και εξωτερική ψηλάφηση της ρινικής πυραμίδας, πιστοποιεί με επαγγελματικά εργαλεία την πιθανή παρουσία εσωτερικών προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργικότητα της μύτης.
 • Συστήνει την επέμβαση και εξηγεί τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά.Ενημερώνει για τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν. Οταν όλα είναι συγχρονισμένα, επιθυμίες και δυνατότητες, τότε είναι και δυνατή η επεξεργασία ενός αληθινού και σωστού εγχειρήματος.
 • Μεταξύ της πρώτης επίσκεψης και της ημερομηνίας της επέμβασης είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εξετάσεις ρουτίνας.

Οι ιδιαιτερότητες της επέμβασης


Η επέμβαση let-down μπορεί να θεωρηθεί μια επέμβαση ΄ήπια’ όταν αναφερόμαστε στη χειρουργική. Και αυτό γιατί σε σχέση με την παραδοσιακή ρινοπλαστική είναι λιγότερο τραυματική.Προβλέπει, πράγματι, λιγότερες και μικρότερες τομές.
 • Πρακτικά, για να διαμορφώσει τη μύτη, ο χειρούργος δεν δρά με το νυστέρι επάνω στο ρινικό οστό,αλλά η δομή όλη χαμηλώνει, από τη βάση, εσωτερικά.
 • Αυτό τραυματίζει λιγότερο τη ρινική δομή, διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική, με ενα πλεονέκτημα από πλευράς τόσο μετεγχειρητικής αποκατάστασηςόσο και των ενοχλήσεων που συνδέονται αποκλειστικά με την ρινοπλαστική επέμβαση.
 • Ελαφρά πιο περίπλοκη από τεχνικής απόψεως, πρέπει να πραγματοποιηθεί από χειρούργο που να έχει εξοικείωση με αυτό το είδος της επέμβασης καθώς και μεγάλη χειρουργική εμπειρία.
Η ρινική δομή

Η μύτη είναι μια πυραμίδα φτιαγμένη από ένα ανώτερο μέρος, ενα μεσαίο και ένα κατώτερο.
 • Το ανώτερο τμήμα, η ράχη,αποτελείται από τα ρινικά οστά, το σκληρό μερος που η ρίζα του βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και που προεξέχει καθ’ολο το μήκος του προσώπου.
 • Η μεσαία πλευρά της μύτης αποτελείται από δύο τριγωνικούς χόνδρους και από το ρινικό διάφραγμα.Το εμπρόσθιο και το οπίσθιο τεμαχιο (που βοηθάει να δημιουργηθεί ο μεσαίος μανδυας ανάμεσα στα δύο ρουθούνια)είναι σημαντικός γιατί αποτελεί ενα στήριγμα για την άκρη της μύτης.
 • Τελος, υπάρχει η άκρη, η κατώτερη πλευρά της μύτης.Αποτελείται από δύο χόνδρους που αποτελούν το σκελετό της άκρης και των δύο πτερυγίων της μύτης.Στους χόνδρους αυτούς εισέρχονται δύο ζέυγη μυών:οι διαστολείς των πτερυγίων(για να ανοίγουν και να κλείνουν τα ρουθούνια) και οι καθελκτήρες του διαφράγματος(για να σηκώνεται και να χαμηλώνει η άκρη).
Η επέμβαση

Η επέμβαση διαρκεί λίγο παραπάνω από μια ώρα και εφαρμόζεται γενική αναισθησία.Πέρα απ’αυτό, σχεδόν πάντα είναι δυνατόν να επιστρέψετε σπίτι για ύπνο μετά από κάποια ώρα παρακολούθησης(επεμβάσεις ημέρας).

 • Αποτελεί μια τεχνική ΄εσωτερική΄στην οποία ο χειρούργος δουλεύει από το εσωτερικό της μύτης χωρίς να αφήνει εξωτερικές τομές.Πράγματι, ανοίγει δύο τομές στο εσωτερικό των ρουθουνιων και από αυτές εισάγει τα εργαλεία ενδοσκοπικής χειρουργικής, πολύ μικρά και λεπτά, με τα οποία θα κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.
 • Δεν αγγίζεται η ράχη της μύτης.Η μείωση και το χαμήλωμα όλης της πυραμίδας ή του τμήματος που έχει ανάγκη, επέρχεται με τροποποιήσεις του κατώτερου του σκελετού επιπέδου.
 • Κατά τη διάρκεια της αισθητικής επέμβασης, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης και μια λειτουργική διόρθωση, για να βελτιωθεί η αναπνοή.
 • Για ό,τι αφορά την άκρη της μύτης(σχήμα, μέγεθος,προβολή)αυτή τροποποιείται και επανασχεδιάζεται δρώντας επάνω στους χόνδρους με τρόπο ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση, στα ρουθούνια τοποθετούνται μαλακά ταμπόν και διακρητικά αυτοκόλλητα τσιροτάκια με σκοπό να μονιμοποιηθεί το ωραίο καλλιτεχνικό διακρτικό αποτέλεσμα. Η χρήση των τελευταίων επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτική και ακριβής για να είμαστε ακριβέστατοι σε αντιστοιχία με αυτό που σχεδιάσαμε στον υπολογιστή.

 • Για να επιταχυνθεί η μείωση του ελαφρού μετεγχειρητικού πρηξίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάγος επάνω στο σημείο.
 • Μετά από μια ημέρα μπορούν να απομακρυνθούν τα τσιροτάκια από τα ρουθούνια. Η αναπνοή θα βελτιωθεί ταχύτατα, αμέσως μετά την απομάκρυνση των ταμπών.
 • Σε ο,τι αφορά το πρήξιμο σε όλη τη μύτη, αυτά εξαφανίζονται μετά από τέσσερις μέρες. Και μετά από 7 ημέρες είναι δυνατή η επιστροφή στη δουλειά.
 
 
πίσω
 
Ήπια ρινοπλαστική
  Ρινοπλαστική στο Youtube Ρινοπλαστική στο Twitter Ρινοπλαστική στο Facebook